top of page
Search

Meidän perheen ulkomaalaiset

Hieman yli vuosi sitten muutin perheeni kanssa Suomeen. Mieheni on espanjalainen ja tyttäreni on syntynyt Espanjassa, vaikka hänellä onkin kaksoiskansalaisuus. Mukana muutti myös uskollinen Max- koira. Lapseni äidinkieli on espanja. Olen yrittänyt puhua hänelle vaihtelevalla menestyksellä vauvasta asti suomea. Se kuitenkin osoittautui suhteellisen vaikeaksi (tai en itse ole ollut tarpeeksi kurinalainen) ja pääsimme vain asteelle jossa minä puhuin tyttärelleni suomea ja hän vastasi espanjaksi.


Miltä heistä on sitten tuntunut asua Suomessa? Kaikki vuodenajat on jo käyty läpi ja perinteet juhlittu. Mieheni on ehdottoman ihastunut Suomen kesään. Espanjan paahtava kuumuus voi olla todella ahdistavaa, jopa terveydelle haitallista. Suomen kesä on lempeä ja helppo. Ihmetyksekseni olen myös huomannut, että vaikka suomalaisten luulisi olevan tottuneita kylmään, ei näin ole. Juuri suomalaiset usein pukeutuvat ulkomaillakin muita enemmän ja palelevat aina. Espanjalaiset ovat aina kuumissaan. Miehenikin kulkee shortseissa vielä lokakuussa ja availee ikkunoita ympäri vuoden. Minä kuljen perässä villasukat jalassa ja suljen ikkunoita. Tyttäreni oli muuttaessamme 5 vuotias. Kesässä häntä ihmetytti erityisesti se, että miksi on aina päivä. Kävimme lukuisia keskusteluja siitä, että miksi muka pitää mennä jo nukkumaan, jos on vielä päivä. Loppujen lopuksi siirsin vastuun tarhatädeille jotka saivat selittää, miksi Suomessa on kesällä aina päivä ja talvella aina yö. Kesässä hyttyset eivät ole kuulemma niin paha asia kuin kaikki sanovat. Paitsi kunnes menimme juhannukseksi kesämökille. Se oli vielä kauheampaa kuin etukäteen osasi odottaa. Suomalaiset hyttyset kuitenkin kuulee jo etäältä kun ne inisee. Espanjassa hyttysiä ei kuule ja ne pistävät salakavalammin. Molemmat ovat hieman kaivanneet hiekkarantoja ja meressä uimista. Harvoin järvivesi on niin lämmintä, että siellä voisi lillua tuntikaupalle kuten Espanjassa meressä. Ihmetystä aiheuttaa vieläkin, että vesi ei olekaan suolaista kun uimme järvessä. Kesässä myös ihastuttaa vihreät nurmikot. Kyllä, nurmikot jotka pysyvät vihreinä lähes itsestään. Kuumissa Etelä- Euroopan maissa tulee enemmän vastaan kuivaa palanutta koppuraa. Ilmastonmuutos ei auta asiaa. Kesä kesältä ilmasto tuntuu kuumemmalta ja kuumemmalta. Vihreät nurmikot ovat joko keinotekoisia tai niihin on tuhlattu niin paljon vettä, että se on jo rikos sinänsä.


Ei syksystä sen enempää. Eikö se ole kaikille sellainen vaihe jonka toivoisi menevän ohi mahdollisimman nopeasti. Ruska oli välillä kaunis ja eksoottinen. Muutaman kerran sain vakuutella, että tiellä pitää varoa hirviä. Siis peuroja? Ei vaan hirviä. Siis onko täällä muka niitä valtavia eläimiä, joilla on ne isot sarvet? Kyllä juuri niitä. Ai Lapissa? Ei vaan koko Suomessa. Lapissa on vielä lisäksi poroja. Takkatulen polttaminen on koko perheelle mieluista puuhaa, jota Espanjassa ei harrasteta. Vihdoin syksyllä sai aloittaa senkin. Ja Max on aivan hillittömän innoissaan omenapuusta. Se rouskuttelee niitä ja kurkottelee jopa itse puusta, jos ei muuten ole omenia tarjolla. Kurahaalarit ovat aivan kauhistus, nehän ovat niin rumat ja epätyttömäisetkin. Ja eihän kurahanskoilla edes voi tehdä mitään!


Ensilunta meillä odotettiin kuin kuuta nousevaa. Sekä isä että tytär juoksivat ulkona ja yrittivät pyydystää ensimmäisiä hiutaleita kielellä. Ja kolme kertaa näimme kotiovelta revontulet alkutalvesta. Jouluvalot, lumi ja pimeys. Eksoottinen soppa maustettuna hiihtämisellä ja luistelulla. Tyttäreni on innostunut enemmän hiihtämisestä, mieheni luistelusta. Molemmilla meno on vielä hieman haparoivaa mutta ’work in progress’. Persuksilleen lentäminen liukkaalla kelillä on myös kokeiltu. Tyttäreni ehdoton inhokki talven osalta on kerrospukeutuminen. Vaatteet häiritsevät ja ahdistavat. Raukka ei ollut koskaan pukenut kahta kerrosta enempää vaatteita kerrallaan päälleen.

Lumiukkoja tehtiin useampikin. Suojakelille joku niistä suli ja meni vinoon, siitä tuli itku. Lumilyhdystä pallohullu Max söi kaikki pallot. Kaikkein eksoottisinta talvessa oli lumitöiden teko. Meillä kävi monta turistiakin tekemässä niitä… siis Espanjasta tulleille vieraille lumitöiden teko oli suurta hupia. Olen vakavasti alkanut harkita bisneksen aloittamista eksoottisten lumenluontimatkojen järjestämisestä. Turistit maksaisivat siitä, että saisivat tehdä lumitöitä ja suomalaiset maksaisivat siitä, että turistit tekevät niitä. Ja meikä käärii hillot, ei huono idea!

Max on lumessa kuin kala vedessä. Se kaivaa, juoksee ja pyörii. Ja syö lunta.

Joulun jälkeen miehelläni oli lievää masennusta ilmassa. Espanjan aurinkoon tottuneeseen valonpuute alkoi vaikuttaa. Viime talvena ainakin Kuopiossa tuli vielä kolme takatalvea. Joka kerta tuntui kuin joku olisi lyönyt litsarin kasvoille. Olit jo varma että kevät tuli, mutta ei, vielä jaksoi pyryttää. Karaisee luonnetta. Vappu taisi olla kuitenkin jo lumeton.


Keväässä hauska ja meille uusi perinne oli virpominen. Ja rairuohon kasvatus. Ja se että kaikki ihmiset menivät ihan sekaisin onnesta kun paistoi taas aurinko. Ja sitten tulikin taas se ihana kesä. Vuoden jälkeen tyttäreni puhuu erittäin hyvin suomee ja savvoo. Muutama sanapääte on välillä hukassa, mutta täysillä porskuttaa. Ja jos joku sana ei muistu mieleen niin hän keksii oman. Mieheni on opiskellut kahdella eli kielikurssilla ja tulee hyvänä kakkosena perässä. Molemmat viihtyvät saunassa. Yhtenä iltana näin, että mieheni söi iltapalaksi ruispalaa jossa oli pinaattilettu päällä?!? Ja tyttäreni totesi juuri, että on paljon parempi kun lähtee hammas, että Suomessa tulee hammaskeiju hiiren sijaan. Keiju on paljon coolimpi kuin espanjalainen ratoncito Perez.


Hyvin on mennyt emmekä kadu muuttoa. En olisi ikinä kuvitellut, että jonain päivänä puhun tyttärelleni espanjaa ja hän vastaa suomeksi. Ja siihen ei mennyt kuin vuosi. Oli ihana kyllä käydä myös Espanjassa lomalla. Kaikkein parasta on nauttia molempien kulttuurien parhaista puolista. Olen onnellinen, että tyttäreni on saanut syntymälahjaksi molemmat kielet ja kulttuurit. Yksi asia, johon ei kyllä Suomessa totu on se, että punaviini on hävyttömän kallista. Sen hinta tuntuu rikokselta joka kerta kun sitä raaskii ostaa. #winterinfinland #foreignerinfinland #exoticfinland #virpominen #hammaskeiju #paluumuuttaja #foreignerinkuopio #traveling #paluumuutto #punaviinionkallista #maassamaantavalla #liikaahyttysiä #suomenkesä381 views0 comments

Comments


bottom of page